‘Leg een rendement vast als u beleggingsportefeuille schenkt’
16/06/2022Vacature: administratief medewerker
28/06/2022Waarom slaat mijn brandverzekering zo snel op?
De nieuwe ABEX-index voor juli 2022 is gekend. Die stijgt van 906 naar 954 punten, waarmee op een jaar tijd deze index met iets meer dan 11% stijgt! En het valt op: de bouwkost stijgt sneller als de algemene prijsindex. Bouwen wordt dus weer duurder, en daarmee ook de brandverzekering. Dit artikel legt het verband tussen enerzijds de ABEX-index en anderzijds de brandverzekering.
Voor verzekeringen is de toepassing van de ABEX-index eenvoudig maar belangrijk. Deze index wordt gebruikt om de verzekerde kapitalen in een brandpolis te indexeren.
Door het indexeren van de kapitalen via de ABEX blijft de verzekerde som up to date. De doelstelling van een goede brandverzekering is immers om een gebouw bij schade te kunnen heropbouwen. Die heropbouw moet volgens de normen gebeuren, van toepassing op het moment van schade, niet op het moment van aanvang van de polis. De vergoedingslimiet moet dus die heropbouwwaarde kunnen weerspiegelen. En er is meer. Want bouwen wordt via de inflatie ook duurder. Denk daarbij aan de kost van brandstof, stijgende lonen enzovoort.
Die stijgende bouwkost, door onder meer de toegenomen normen betreffende isolatie en energieverbruik van gebouwen, wordt met een ABEX-indexatie meeverzekerd. Daarmee krijgt de verzekeringnemer wel een belangrijk voordeel: bij totale schade zal het vastgoed worden heropgebouwd volgens de nieuwste normen en technieken qua isolatie en energieverbruik. De hogere kostprijs is via de ABEX-indexatie volledig ingedekt, op voorwaarde dat de waardebepaling van het verzekerd vastgoed correct is gebeurd.
De ABEX-indexatie is dus in het voordeel van de klant. Anderzijds heeft de ABEX-indexatie het nadeel dat, omdat de kapitalen gekoppeld zijn aan de premie, die premie ook stijgt door de indexatie. En, zoals hierboven al aangegeven, die stijging is niet min. Nu is het mogelijk dat de doorsnee klant de stijging van de premie van de brandverzekering zal wijten aan de overstromingen van juli 2021 en de stormen van de winter 2022. Het is een te verwachten, maar verkeerde reactie. Want verzekeraars zijn nog niet klaar met de schaderegelingen van deze schadedossiers. De impact van de schadelast op de resultaten in brand kan nog niet worden ingeschat.
De premiestijging is dus gewoon te wijten aan:
- stijgende energiekosten;
- hogere transportkosten;
- duurdere materialen, onder meer door problemen bij de logistieke toevoer ervan;
- duurdere bouwkost door de toepassing van complexere bouwtechnieken, onder meer door de toenemende isolatieverplichtingen en stijgende energievereisten;
- hogere loonkost.
Of zo u wil: de algemene inflatie die zich ook in de bouwsector laat voelen.