Nieuws

5 Beleggingstips voor starters

mrt 11

Kopen nu het bloed door de straten loopt. De uitdrukking van Baron Rothschild is niet voor niets een van de bekendste beursclichés. Maar hoe weet je of het bloeden gestelpt is en of de bodem is bereikt? Want dat is uiteraard hét moment om weer in te stappen. De zekerheid van stijgende koersen op lange termijn betekent echter niet dat je dan maar stilletjes moet blijven wachten tot alles beter wordt. Dat is een bijna even ondoordachte strategie als bij de eerste de beste flinke correctie alles verkopen. Maar hoe moet het dan wel? Lees onderstaande 5 tips.

 

1. Bepaal hoeveel risico u bereid bent te nemen

Elk beleggingsfonds krijgt een risicoscore. Die gaat van 1 (weinig risicovol) tot 7 (heel risicovol). Het potentieel rendement van een beleggingsfonds neemt in de regel toe naarmate ook het risico groter is. Veel beleggers laten zich verblinden door het potentieel hogere rendement, maar ze vergeten dat ze daarmee ook een groter risico lopen om hun geld (of toch een deel ervan) te verliezen. Sommige beleggers kunnen daarmee omgaan, maar andere helemaal niet. Investeer dus nooit in een fonds waarvan de risicoscore niet overeenkomt met uw eigen risicoprofiel.

 

2. Beleg in goede en slechte tijden

Wanneer u bv. maandelijks een bepaald bedrag belegt, hoeft u zich geen zorgen te maken over het juiste aankoopmoment omdat u het koersrisico spreidt. De beurskoers schommelt altijd. Hoe lager de koers van het fonds, hoe meer deelbewijzen u op dat moment koopt. U belegt bv. maandelijks € 100. In maart staat de koers op € 10, dus koopt u dan 10 deelbewijzen. In april zakt de waarde naar € 5, dus dan koopt u er 20. Zo worden beursschommelingen uitgevlakt. Uw risico ligt dus lager en uw potentieel rendement is hoger dan bij een eenmalige belegging.

 

3. Beperk de kosten

Kosten kunnen een hele grote hap nemen uit het rendement van een beleggingsfonds. Betaalt u 5 procent instapkosten? Met een beleggingshorizon van 10 jaar romen de instapkosten elk jaar al 0,5 procent af van het rendement. Probeer daarom kosten te beperken door niet teveel in- en uit te stappen. Kies bij voorkeur voor tak23-oplossingen waarbij u veelal gratis kan overstappen.

 

4. Ga voor een ruime keuze

De meeste traditionele banken bieden enkel hun eigen fondsen aan, eventueel aangevuld met enkele fondsen van een beperkt aantal partners. Maar die huisfondsen zijn niet noodzakelijk de beste fondsen die beschikbaar zijn op de markt. Geef daarom de voorkeur aan uw makelaar die veel beleggingsfondsen aanbiedt van verschillende fondsenhuizen. Hoe groter uw beleggingsuniversum, hoe groter ook de kans dat u een kwalitatief fonds vindt dat aansluit bij uw eigen beleggingsstrategie.

 

5. Combineer verschillende fondsen

Beleggingsfondsen bieden het grote voordeel van risicospreiding: in plaats van in één individueel aandeel of een enkele obligatie worden er in een groot aantal aandelen of obligaties belegd. Toch is het verstandig om een beleggingsportefeuille op te bouwen met verschillende beleggingsfondsen. Een aandelenfonds met Europese aandelen biedt bijvoorbeeld geen bescherming als de volledige Europese aandelenmarkt onderuit gaat. Selecteer daarom verschillende fondsen die inspelen op verschillende regio’s, sectoren of thema’s.

Avatar

Haal inspiratie uit onze inzichten

mrt 11

Doe uw voordeel met het Coronavirus door verstandig te beleggen!

Momenteel verkopen veel beleggers op de beurs hun beleggingen in snel tempo. De koersen van deze aandelen gaan daarom fors lager. Bijvoorbeeld de S&P 500 is dan ook al meer dan 15% gedaald sinds begin 2020. Vorig jaar in 2019 waren deze aandelen nochtans met 31% gestegen. Bij daling van meer dan 10% van een beursindex spreekt […]
Lees het artikel arrow_right_alt