Nieuws

Acht beleggingstips

mrt 11

Kopen nu het bloed door de straten loopt. De uitdrukking van Baron Rothschild is niet voor niets een van de bekendste beursclichés. Maar hoe weet je of het bloeden gestelpt is en of de bodem is bereikt? Want dat is uiteraard hét moment om weer in te stappen. De zekerheid van stijgende koersen op lange termijn betekent echter niet dat je dan maar stilletjes moet blijven wachten tot alles beter wordt. Dat is een bijna even ondoordachte strategie als bij de eerste de beste flinke correctie alles verkopen. Maar hoe moet het dan wel? Lees onderstaande 5 tips.

 

  1. Bepaal hoeveel risico u bereid bent te nemen

Elk beleggingsfonds krijgt een risicoscore. Die gaat van 1 (weinig risicovol) tot 7 (heel risicovol). Het potentieel rendement van een beleggingsfonds neemt in de regel toe naarmate ook het risico groter is. Veel beleggers laten zich verblinden door het potentieel hogere rendement, maar ze vergeten dat ze daarmee ook een groter risico lopen om hun geld (of toch een deel ervan) te verliezen. Sommige beleggers kunnen daarmee omgaan, maar andere helemaal niet. Investeer dus nooit in een fonds waarvan de risicoscore niet overeenkomt met uw eigen risicoprofiel.

  1. Voorspel niet: timing is bedrieglijkste aanpak

Goed beleggen heeft niets met voorspellen te maken. Niemand heeft een glazen bol. Ook professionele beleggers niet. Dat hoeft ook niet. Toch hoort u dergelijke vragen vaak: “Is het nu geen tijd om te verkopen? Volgens mij gaan de beurzen nog verder dalen!” Besef ook goed dat u er maar liefst twee keer in moet slagen om de markt correct in te schatten: bij aankoop én bij verkoop.

Kopen na een forse neergang en verkopen na een forse klim, is dat lucratief? Dat kan in theorie maar er bestaat geen sluitende methode om het einde van die forse neergang (berenmarkt) of die forse klim (stierenmarkt) te herkennen of voorspellen.

Het missen van de 20 beste beursdagen over een periode van 20 jaar ervoor zorgt dat uw gehele beleggingswinst weggesmolten is. En de beste beursdagen volgen nu eenmaal meestal net na de slechtste beursdagen. Veel succes aan de beleggers die op het perfecte moment willen uitstappen én instappen tijdens een beursstorm.

  1. Beleg in goede en slechte tijden

Maak een plan: wanneer kopen en wanneer verkopen? Bijvoorbeeld maandelijkse aankopen. Als u dat niet plant, dan gaat u ongetwijfeld meer kopen als het goed gaat (dus duur) dan als het slecht gaat (dus goedkoop). Wanneer u bv. maandelijks eenzelfde bedrag belegt én u zich systematisch aan uw strategie houdt – zonder afwijken – hoeft u zich geen zorgen te maken over de koersschommelingen op korte termijn omdat u het koersrisico spreidt. Stijgt de beurs? Top! Uw portefeuille stijgt in waarde. Dalen de koersen? Ook top! U kan goedkoper kopen. U wint altijd want ook de beurskoers schommelt altijd. Hoe lager de koers van het fonds, hoe meer deelbewijzen u op dat moment koopt. U belegt bv. maandelijks € 100. In maart staat de koers op € 10, dus koopt u dan 10 deelbewijzen. In april zakt de waarde naar € 5, dus dan koopt u er 20. Zo worden beursschommelingen uitgevlakt. Uw risico ligt dus lager en uw potentieel rendement is hoger dan bij een eenmalige belegging.

  1. Kies winnaars in plaats van verliezers

Als belegger houdt u doorgaans aandelen die dalen te lang bij en verkoopt u te snel aandelen die stijgen. Voortdurend zondigen beleggers tegen dé basisregel van het beleggen: verkoop uw verliezers en laat uw winnaars oplopen.

Staat uw portefeuille positief, dan zal u eerder kiezen voor zekerheid en dus sneller winst nemen en niet opteren voor de mogelijkheid om meer winst te maken of alles te verliezen. Bij verlies daarentegen zult u eerder verkiezen om het aandeel bij te houden in plaats van verlies te nemen. Het zal ooit wel eens opnieuw stijgen, is het niet? Die weigering om verlies te nemen vertaalt meestal de vrees om een slechte beslissing te nemen. Wat als later blijkt dat we net op een dieptepunt verkocht hebben. Dan zit u niet alleen opgescheept met verlies, maar verliest u ook nog eens uw gezicht. Mensen houden onredelijk lang vast aan niet-succesvolle projecten, zelfs als het falen van het project al lang duidelijk is.

  1. Wie wil speculeren doet dat beter niet met zijn beleggingen

Als u wenst te speculeren, doe het dan bewust met het volle besef dat u allicht uiteindelijk geld zal verliezen. Limiteer het bedrag dat u voor dat doeleinde wil riskeren en houd deze activiteit strikt gescheiden van uw beleggingen.

 

  1. Beperk de kosten

Kosten kunnen een hele grote hap nemen uit het rendement van een beleggingsfonds. Betaalt u 5 procent instapkosten? Met een beleggingshorizon van 10 jaar romen de instapkosten elk jaar al 0,5 procent af van het rendement. Probeer daarom kosten te beperken door niet teveel in- en uit te stappen. Kies bij voorkeur voor tak23-oplossingen waarbij u veelal gratis kan overstappen.

  1. Ga voor een ruime keuze

De meeste traditionele banken bieden enkel hun eigen fondsen aan, eventueel aangevuld met enkele fondsen van een beperkt aantal partners. Maar die huisfondsen zijn niet noodzakelijk de beste fondsen die beschikbaar zijn op de markt. Geef daarom de voorkeur aan uw makelaar die veel beleggingsfondsen aanbiedt van verschillende fondsenhuizen. Hoe groter uw beleggingsuniversum, hoe groter ook de kans dat u een kwalitatief fonds vindt dat aansluit bij uw eigen beleggingsstrategie.

  1. Combineer verschillende fondsen

Beleggingsfondsen bieden het grote voordeel van risicospreiding: in plaats van in één individueel aandeel of een enkele obligatie worden er in een groot aantal aandelen of obligaties belegd. Toch is het verstandig om een beleggingsportefeuille op te bouwen met verschillende beleggingsfondsen. Een aandelenfonds met Europese aandelen biedt bijvoorbeeld geen bescherming als de volledige Europese aandelenmarkt onderuit gaat. Selecteer daarom verschillende fondsen die inspelen op verschillende regio’s, sectoren of thema’s.

Haal inspiratie uit onze inzichten

feb 09

Beleggerstips en advies

Succes in beleggen hangt ondermeer af van kennis én vooral discipline. Om de kennis op te krikken bestaan natuurlijk voldoende  manieren zoals boeken, cursussen, lezingen, webinars, … Maar laat ons hieronder misschien starten met enkele eenvoudige basisprincipes te verklaren.  Discipline is natuurlijk een ander paar mouwen, maar misschien heeft u iets aan onderstaande eenvoudige technieken […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jul 12

1982: een economisch somber jaar dat goed op 2022 gelijkt, maar er (gelukkig) ook van verschilt

Het jaar 1982 wordt de laatste weken vaak aangehaald als het over de huidige economische situatie gaat. Het is van dat donkere jaar geleden dat de inflatie nog zo hoog opliep als vandaag. Net als nu werd het leven 40 jaar geleden ook in ijltempo duurder. Tussen 2022 en 1982 zijn inderdaad een aantal duidelijke […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jun 10

Spaarrekening, vastgoed, aandelen of goud? Zo kan je je geld het beste laten renderen nu leven duurder wordt

Hoe kan je spaargeld of andere inkomsten het beste laten renderen? Die vraag dringt zich steeds meer op nu de inflatie de pan uit swingt en het leven almaar duurder wordt. In vergelijking met een jaar geleden is het leven ruim 8 procent duurder geworden. Dat voelen we allemaal als we inkopen gaan doen, aan […]
Lees het artikel arrow_right_alt