Nieuws

Beleggerstips en advies

feb 09

Succes in beleggen hangt ondermeer af van kennis én vooral discipline.

Om de kennis op te krikken bestaan natuurlijk voldoende  manieren zoals boeken, cursussen, lezingen, webinars, … Maar laat ons hieronder misschien starten met enkele eenvoudige basisprincipes te verklaren. 

Discipline is natuurlijk een ander paar mouwen, maar misschien heeft u iets aan onderstaande eenvoudige technieken die daarbij kunnen helpen.

Kent u het verschil tussen beleggen en speculeren?
Veel mensen denken dat beleggen hetzelfde is als speculeren of gokken, maar dit is helemaal niet correct. Lees meer…

Vijf basistips
Wat is hét beste moment om te starten met beleggen?  De zekerheid van stijgende koersen op lange termijn betekent echter niet dat je dan maar stilletjes moet blijven wachten tot alles beter wordt. Dat is een bijna even ondoordachte strategie als bij de eerste de beste flinke correctie alles verkopen. Maar hoe moet het dan wel? Lees onze 5 basistips.

Waarom is gespreid beleggen interessant?
Loont het om op regelmatige basis een (klein) bedrag te sparen? Ons inziens wel. We sommen  enkele voordelen en aandachtspunten van gespreid beleggen op. Lees meer…

Beschermt goud tegen inflatie?
Vele websites die goud aanprijzen, toeteren dat alle fiatgeld mettertijd zijn waarde verliest, terwijl goud zijn waarde bewaart. En ze hebben deels gelijk. Geld moet koopkracht kunnen opslaan. Goud is daar met brio in geslaagd. Een dollarbiljet daarentegen lijkt jammerlijk te hebben gefaald. Wie goud in zijn matras had gestopt in plaats van dollarbiljetten, mag zich uiterst gelukkig prijzen. Maar klopt de vergelijking wel? Het korte antwoord is: nee. Lees meer…

Wat is inflatie eigenlijk? Waarom is het gevaarlijk?

Inflatie is een cijfer dat alle prijsstijgingen in de winkels in een percentage weergeeft. Hoe hoger de inflatie, hoe duurder een volle winkelkar wordt. Als u vorig jaar voor een volle winkelkar 100 euro betaalde, is dat bij een inflatie van 8% volgend jaar -voor dezelfde winkelkar- 108 euro. 

Toch wordt een beetje inflatie  als gezond gezien. Pas als de inflatie hoger is dan het rendement op uw spaargeld, verdampt uw koopkracht. Want zelfs bij een inflatie van 2% en een spaarrente van 0,11%, verarmt u jaarlijks 1,89%…of na tien jaar 18,9%. Uw 100 euro vandaag is na tien jaar dus maar 81,10 euro meer waard…en na twintig jaar zelfs maar 62,20 euro!
Daarom is het belangrijk om beleggingen te zoeken die de inflatie verslaan.

Beleggingsverzekeringen zijn een remedie tegen inflatie.

Een combinatie tussen een hoge inflatie en een laag rendement zorgt ervoor dat het geld op uw spaarboekje in waarde vermindert. Met andere woorden, uw spaargeld verdampt. De beleggingsverzekering is hier een goede remedie voor. Waarom?

Volg ons actueel beleggingsnieuws…
In onze nieuwsrubriek verschijnen regelmatig updates over actuele beleggingsthema’s die inspiratie opleveren of misschien zelfs vraagstukken oplossen. Lees meer…

Uw spaarplan en beleggingen

Wie al dromen heeft maar nog geen centen, begint best met een uitgekiend spaarplan… Voor wie al een spaarbuffer bijeengespaard heeft, opent een waaier aan beleggingen. Lees meer…

T.i.N.A. zorgt voor comfort én gemoedsrust

Laat het beheer van uw portefeuille over aan een team van experten die de markten dagelijks van nabij opvolgen. Ze houden daarbij rekening met uw risicoprofiel en bovendien blijft het kapitaal voor u beschikbaar. Lees meer…

Haal inspiratie uit onze inzichten

jul 12

1982: een economisch somber jaar dat goed op 2022 gelijkt, maar er (gelukkig) ook van verschilt

Het jaar 1982 wordt de laatste weken vaak aangehaald als het over de huidige economische situatie gaat. Het is van dat donkere jaar geleden dat de inflatie nog zo hoog opliep als vandaag. Net als nu werd het leven 40 jaar geleden ook in ijltempo duurder. Tussen 2022 en 1982 zijn inderdaad een aantal duidelijke […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jun 10

Spaarrekening, vastgoed, aandelen of goud? Zo kan je je geld het beste laten renderen nu leven duurder wordt

Hoe kan je spaargeld of andere inkomsten het beste laten renderen? Die vraag dringt zich steeds meer op nu de inflatie de pan uit swingt en het leven almaar duurder wordt. In vergelijking met een jaar geleden is het leven ruim 8 procent duurder geworden. Dat voelen we allemaal als we inkopen gaan doen, aan […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jun 09

ECB gaat wellicht rente verhogen: wat betekent dat voor onze portemonnee?

Straks zal de Europese Centrale Bank (ECB), wellicht aankondigen dat de bank volgende maand de rente verhoogt. Zo hoopt de ECB om de hoge inflatie te bestrijden. Maar waarom is dat nodig? En wat betekent die beslissing voor onze portemonnee? . Lees meer…   
Lees het artikel arrow_right_alt