Nieuws

Wat betekent Joe Biden voor de belegger?

jan 19

Dinsdag 19/01/2021: De Tijd: Marktenchat: Wat betekent Joe Biden voor de belegger?

Het thema is dus inderdaad Joe Biden, die 20 januari de eed aflegt als 46ste president van de Verenigde Staten. Zijn economische plannen zijn in twee woorden kort samen te vatten: Act Big.

We citeren even kandidaat-minister van Financiën Janet Yellen: De president elect en ik zijn niet blind voor de schuldenlast van het land. Maar met rentevoeten die historisch laag zijn, is groots handelen het verstandigste dat we kunnen doen.

Heel kort gesteld luidt het credo in Washington (en in zekere zin ook in Europa) dat de snelheidslimieten afgeschaft zijn en beleidsmakers de schulden kunnen laten oplopen in hun streven naar volledige tewerkstelling zonder dat ze zich zorgen moeten maken over volledige tewerkstelling …

met als gevolg dat beleggers al een stevig voorschot nemen op de economische stimulus die Joe Biden popelt om op te starten. 1.900 miljard dollar op dit ogenblik en dan hebben we het nog niet over de grote infrastructuurprojecten die Joe Biden wil lanceren …

… het gevolg is de jongste tijd een stevige instroom in typische ‘verlaat-het-huisaandelen’ die profiteren van een stevige scheut stimulus en een economische heropleving…

… en in sommige segmenten van de financiële markten ‘hyperinflatie’. Over die zeepbellen leest u hier meer, maar we voegen er graag met dank aan UBS de redelijke waanzinnige hausse in ‘pure’ waterstofaandelen als Plug Power, Ballard, Ceres Power en ITM aan toe.

… ten slotte: ik ben voldoende moppersmurf om een beetje te twijfelen dat geldcreatie zich niet (langer) in inflatie in de reële economie zal vertalen … zonder dat je dan onmiddellijk in Weimar of Venezuela komt te zitten. Stephen Roach schreef vorig jaar al de wereldeconomie maar één logistieke flessenhals verwijderd is van stagflatie. Wat zien we recent bij een snel aanpikkende vraag en een nog altijd verstoord aanbod: flessenhalzen van autochips tot containerschepen, een thema waar de FT vandaag op inzoomt. Bref: long story short, misschien is inflatie iets te vroeg dood verklaard 😉

maar de meeste economen/strategen denken dat de dollar nog een stuk lager kan …

om de eenvoudige reden dat het ‘experiment’ – full steam de economie stimuleren met expliciete rugdekking van de centrale bank – in de Verenigde Staten het duidelijkst is en ook makkelijkst is: daar is het een kwestie van een een-tweetje tussen Fed-voorzitter (Jerome Powell) en minister van Financiën (Janet Yellen). Dus ja: de trend voor USD is very much downward, belangrijk om in het achterhoofd te houden bij elke belegging op Wall Street natuurlijk.

… op korte termijn (en die korte termijn kan best wel lang duren, zie interview met mijn chouchou Klaus Kaldemorgen) is Goudlokje aan het werk. Gratis schulden om economie te stimuleren, beurzen boomen: what’s not to like, Zoals Chuck Prince van Citi in 2007 zei: ‘zolang de muziek speelt, moet je dansen’ …

.. maar op iets langere termijn haal ik er zeer graag Jeremy Grantham van GMO bij. Een veteraan die in maart 2009 al blijk gaf de toen pikzwarkte markten goed te kunnen inschatten …

nu schrijft Grantham in zijn jongste analyse (echt wel verplichte lectuur, ook wie ’s mans visie niet deelt) onverbloemd dat we in de zeepbelfase met overdrijvingen zijn beland en langetermijnbeleggers beter wegblijven.

maar dus op korte termijn (die lang kan duren): blijven dansen 😉

… de huidige rentestijging in de Verenigde Staten is volgens Jefferies-hoofdstrateeg Sean Darby eerder een weerspiegeling van economisch optimisme, dan bezorgdheid over de schuldenexplosie. Darby stipt sowieso aan dat de obligatiemarkt – de tienjaarsrente dus – een veel betere weerspiegeling is van de ‘onderliggende’ Amerikaanse economie dan Wall Street. Om maar één voorbeeld te geven over het verschil tussen Wall & Main:

For example, the IT sector contributes just 5-6% of GDP, ~2% of employment but contributes ~12% to US listed revenues.

Een lepe belegger speelt op dit ogenblik eerder in op reflatie dan op stagflatie. Ik wou via onderstaand betoog (autochips, containers) gewoon zeggen dat een gewaarschuwde belegger best ook in de gaten houdt de eerste niet ongemerkt in de tweede overgaat.

Ik blijf goud een prima diversificatie voor elke portefeuille vinden, die al (ik rond wat af) zes millennia spaarders een verzekering tegen bange tijd verschaft. Maar voor een turbo op een portefeuille te zetten moet je geen staafje kopen natuurlijk. Over turbo gesproken … bitcoin dus.

… al schreef The Economist onlangs …

If bitcoin became as popular with investors as gold (measured by the market value of their positions) the price would rise to $146,000, calculates JPMorgan, a bank.

… om er meteen aan toe te voegen …

There are plenty of reasons to doubt that bitcoin can emulate gold. Its price is much more volatile and moves with the stockmarket, which is hardly desirable for a supposed haven. The market is illiquid and cryptocurrency trading remains a wild west in which fraud and theft are rampant, and which facilitates crimes such as selling drugs online.

… ten slotte: ik denk dat er veel enthousiasme is in de ‘bitcoin bubble’ over de benoeming van Gary Gensler top nieuwe topman van de beurswaakhond SEC …

… om de vrij evidente reden dat Gensler bij MIT veel onderzoek gedaan heeft naar cryptomunten, maar dat betekent volgens mij net dat de SEC waarschijnlijk veel strenger gaat toezien op de handel in bitcoin en andere cryptocurrencies.

De aanstelling van Biden zal een positieve impact hebben op alternatieve energie. Zal dit effect vnl in US liggen of ook in EU?

… de aanleiding voor de jongste hausse in waterstofaandelen (verdubbeling op een maand) zijn een aantal grote contracten die in de steigers worden gezet. Denk aan Renault dat je een joint venture opzet met Plug Power voor de bouw van bestelwagens op brandstofcellen, de Duitse specialist in industriële gassen Linde die met het Britse ITM Power ’s werelds grootste elektrolysefabriek in Leuna (Oost-Duitsland) zal bouwen en Johnson Matthey die met het Duitse SCF Energy in zee gaat voor brandstofcellen …

… en het is uiteraard niet alleen waterstof, ook hernieuwbare energie boomt. Pro memorie: NewEnergy, de Amerikaanse marktleider in zonne- en windenergie, heeft ExxonMobil vorige maand ingehaald als grootste energiebedrijf van Wall Street.

Op korte termijn zijn het zeker (met dank aan de stimulus) de ‘verlaat-het-huisaandelen’, aandelen die profiteren van 1) een economische heropleving en 2) een versnelde uitrol van vaccinatie en hervatting van het sociale leven. Maar zeker is het daarbij zaak de zaken niet achterna te hollen. Banken zijn bijvoorbeeld door de hoop dat het met de probleemkredieten wel mee zal vallen op korte tijd ruim 40 procent gestegen, een adempauze is welkom (zeker nu de ECB de dividendenuitkering ook in 2021 blijft aan banden leggen).

Voor Big Tech moet je wel op Wall Street zijn, maar anderzijds zegt de chauvinist in mij dat je met veel Europese en Belgische parels ook stevig op de Verenigde Staten kunt inzetten 😉 Denk aan ASML (met Veldhoven/Leuven als de Brabantse versie van Silicon Valley), een Deceuninck voor een Amerikaanse huizenmarkt die tijdens de pandemie meer dan ooit is blijven boomen, een VGP als ‘huisbaas’ van Amazon, een Tessenderlo als hofleverancier (via Kerley) van de boomende Amerikaanse landbouwsector en zo voort.

Kurt Vansteeland

Bron: https://www.tijd.be/markten-live/live-chat/marktenchat-wat-betekent-joe-biden-voor-de-belegger/10277922.html

Haal inspiratie uit onze inzichten

feb 09

Beleggerstips en advies

Succes in beleggen hangt ondermeer af van kennis én vooral discipline. Om de kennis op te krikken bestaan natuurlijk voldoende  manieren zoals boeken, cursussen, lezingen, webinars, … Maar laat ons hieronder misschien starten met enkele eenvoudige basisprincipes te verklaren.  Discipline is natuurlijk een ander paar mouwen, maar misschien heeft u iets aan onderstaande eenvoudige technieken […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jul 12

1982: een economisch somber jaar dat goed op 2022 gelijkt, maar er (gelukkig) ook van verschilt

Het jaar 1982 wordt de laatste weken vaak aangehaald als het over de huidige economische situatie gaat. Het is van dat donkere jaar geleden dat de inflatie nog zo hoog opliep als vandaag. Net als nu werd het leven 40 jaar geleden ook in ijltempo duurder. Tussen 2022 en 1982 zijn inderdaad een aantal duidelijke […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jun 16

‘Leg een rendement vast als u beleggingsportefeuille schenkt’

‘Wie zijn beleggingsportefeuille wil schenken en daaruit de inkomsten wil houden, spreekt best een vast rendement af. Dat maakt de inkomsten minder afhankelijk van de beursgrillen.’ Dat zei advocaat Mark Delboo in een debat over schenkingstechnieken op Finance Avenue. Onder een grote belangstelling in Tour & Taxis in Brussel spraken advocaat Mark Delboo en notaris […]
Lees het artikel arrow_right_alt