Vacature: Beleggingsadviseur
19/02/2025Onrust op financiële markten
De financiële markten zijn de afgelopen weken volatiel en nerveus door het beleid van de Verenigde Staten, wat leidt tot onzekere tijden voor beleggers.
Wat is er aan de hand?
Op 2 april 2025 kondigde de Amerikaanse regering aan dat er algemene invoerheffingen van minimaal 10% worden opgelegd op alle buitenlandse producten. Bovendien zullen er vanaf 9 april ‘wederkerige heffingen’ tot 50% gelden voor landen die, naar het oordeel van de VS, hun markten onvoldoende openstellen voor Amerikaanse goederen. De Europese Unie krijgt hierbij te maken met een tarief van 20%.
Deze ingrijpende maatregelen maken deel uit van een bredere strategie om de wereldwijde economische verhoudingen te herstructureren ten gunste van de Amerikaanse industrie. Tegelijkertijd zorgen ze voor aanzienlijke onrust op de financiële markten en zetten ze de geopolitieke verhoudingen verder onder druk.
Hoe reageren de markten?
De financiële markten reageren bezorgd op deze maatregelen. Beleggers maken zich vooral zorgen over twee mogelijke gevolgen:
In de eerste plaats ondermijnen de maatregelen het vertrouwen van zowel consumenten als ondernemers en verstoren ze de internationale handel. Dit vergroot het risico op een aanzienlijke vertraging van de economische groei.
Daarnaast dreigt het inflatierisico opnieuw op te lopen door de heffingen en mogelijke tegenmaatregelen van andere landen.
Vooral de aandelenmarkten staan wereldwijd onder druk. Aandelenbeleggers worden geconfronteerd met onzekerheid over het groeipotentieel van de economie en de winstontwikkeling van bedrijven. De obligatiemarkten houden beter stand, aangezien obligaties in economisch turbulente tijden als een veiliger belegging worden beschouwd. Dit drukt de rente, wat de koersen van obligaties ondersteunt.
Tijd voor actie in mijn beleggingsportefeuille?
De aangekondigde tarieven hebben wereldwijde gevolgen. Het vinden van zogenoemde ‘veilige havens’ blijkt in deze context bijzonder uitdagend, aangezien alle regio’s in meer of mindere mate geraakt worden.
Historisch gezien werkt spreiding – ofwel diversificatie – in tijden van extreme marktstress tijdelijk minder doeltreffend. Toch blijft een goed gespreide portefeuille, met een mix van verschillende activaklassen zoals aandelen en obligaties, afgestemd op uw persoonlijke beleggingsprofiel, op lange termijn de meest robuuste strategie om uw beleggingsdoelstellingen te realiseren.
Laat u daarbij niet leiden door paniek. Overhaaste verkopen brengen het risico met zich mee dat u op een ongunstig moment uitstapt en vervolgens het herstel van de markten mist. In de meeste gevallen is het verstandiger om vast te houden aan uw langetermijnstrategie en geen aanpassingen te doen aan de samenstelling van uw portefeuille.
Lees voor meer inzichten de Principes voor succesvol beleggen op lange termijn. Hou ook het verschil tussen ‘Beleggen op middellange termijn versus speculeren op korte termijn goed in gedachten. Tot slot wijzen we er ook graag op dat gespreid beleggen de beste bescherming biedt tegen volatiele markten.