Nieuws

Goed nieuws: de klad zit in de beurzen. Bekijk onze video analyse.

jun 30

De vrees voor een forse inflatieversnelling tempert het optimisme over de heropening van de economie. Maar een pauze of correctie is geen slecht nieuws voor de financiële markten.

De steile opmars van de eerste vier maanden van het jaar is sinds eind april tot een einde gekomen. Dat gaat gepaard met heftiger schommelingen. Bewegingen van meer dan 1 procent op een dag komen de jongste weken vaak voor, waarbij de dalingen meer uitgesproken zijn dan de stijgingen.

De hoofdoorzaak van de kentering is de inflatievrees. Alles lijkt duurder te worden door een schaarste aan grondstoffen en personeel, nu de consumenten hun portemonnee weer kunnen en willen opentrekken en de bedrijven opnieuw investeren. Hogere prijzen zijn de keerzijde van de heropeningsrally. We zullen meer moeten betalen voor onze boter, worsten, wasproducten of flessenwater.

De hamvraag is of de hogere inflatie een blijver wordt of een tijdelijk fenomeen is. De centrale banken gaan uit van het tweede scenario. Een deel van de inflatieversnelling is te wijten aan tijdelijke tekorten die zijn ontstaan door de pandemie en door haperingen in de toeleveringsketen. Als de productiecapaciteit weer wordt opgeschroefd, raakt het probleem opgelost. Maar niet iedereen is daarvan overtuigd. Als de inflatie hardnekkig hoog blijft, zullen de centrale banken de rente moeten verhogen en lijkt het tijdperk van het gratis geld voorbij. Dat kan op de beurzen wegen. 

Een milde correctie is geen slecht nieuws. Aandelen kunnen niet continu stijgen zonder zeepbellen te creëren. En na een klim met zo’n 10 procent dit jaar was het tijd voor een adempauze. Bovendien doet het de nieuwe schare beleggers beseffen dat er ook risico’s zijn. Het risicobesef was bij velen verdwenen, wat ontaardde in pure goklust op zoek naar snel geldgewin. De speculatieve excessen worden nu gelukkig ingetoomd. De cryptomunten, die onderliggend geen enkele waarde hebben, krijgen klappen. 

Deze video analyse is helaas niet meer beschikbaar…

Haal inspiratie uit onze inzichten

feb 09

Beleggerstips en advies

Succes in beleggen hangt ondermeer af van kennis én vooral discipline. Om de kennis op te krikken bestaan natuurlijk voldoende  manieren zoals boeken, cursussen, lezingen, webinars, … Maar laat ons hieronder misschien starten met enkele eenvoudige basisprincipes te verklaren.  Discipline is natuurlijk een ander paar mouwen, maar misschien heeft u iets aan onderstaande eenvoudige technieken […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jul 12

1982: een economisch somber jaar dat goed op 2022 gelijkt, maar er (gelukkig) ook van verschilt

Het jaar 1982 wordt de laatste weken vaak aangehaald als het over de huidige economische situatie gaat. Het is van dat donkere jaar geleden dat de inflatie nog zo hoog opliep als vandaag. Net als nu werd het leven 40 jaar geleden ook in ijltempo duurder. Tussen 2022 en 1982 zijn inderdaad een aantal duidelijke […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jun 10

Spaarrekening, vastgoed, aandelen of goud? Zo kan je je geld het beste laten renderen nu leven duurder wordt

Hoe kan je spaargeld of andere inkomsten het beste laten renderen? Die vraag dringt zich steeds meer op nu de inflatie de pan uit swingt en het leven almaar duurder wordt. In vergelijking met een jaar geleden is het leven ruim 8 procent duurder geworden. Dat voelen we allemaal als we inkopen gaan doen, aan […]
Lees het artikel arrow_right_alt