Nieuws

Goed nieuws: de klad zit in de beurzen. Bekijk onze video analyse.

jun 30

De vrees voor een forse inflatieversnelling tempert het optimisme over de heropening van de economie. Maar een pauze of correctie is geen slecht nieuws voor de financiële markten.

De steile opmars van de eerste vier maanden van het jaar is sinds eind april tot een einde gekomen. Dat gaat gepaard met heftiger schommelingen. Bewegingen van meer dan 1 procent op een dag komen de jongste weken vaak voor, waarbij de dalingen meer uitgesproken zijn dan de stijgingen.

De hoofdoorzaak van de kentering is de inflatievrees. Alles lijkt duurder te worden door een schaarste aan grondstoffen en personeel, nu de consumenten hun portemonnee weer kunnen en willen opentrekken en de bedrijven opnieuw investeren. Hogere prijzen zijn de keerzijde van de heropeningsrally. We zullen meer moeten betalen voor onze boter, worsten, wasproducten of flessenwater.

De hamvraag is of de hogere inflatie een blijver wordt of een tijdelijk fenomeen is. De centrale banken gaan uit van het tweede scenario. Een deel van de inflatieversnelling is te wijten aan tijdelijke tekorten die zijn ontstaan door de pandemie en door haperingen in de toeleveringsketen. Als de productiecapaciteit weer wordt opgeschroefd, raakt het probleem opgelost. Maar niet iedereen is daarvan overtuigd. Als de inflatie hardnekkig hoog blijft, zullen de centrale banken de rente moeten verhogen en lijkt het tijdperk van het gratis geld voorbij. Dat kan op de beurzen wegen. 

Een milde correctie is geen slecht nieuws. Aandelen kunnen niet continu stijgen zonder zeepbellen te creëren. En na een klim met zo’n 10 procent dit jaar was het tijd voor een adempauze. Bovendien doet het de nieuwe schare beleggers beseffen dat er ook risico’s zijn. Het risicobesef was bij velen verdwenen, wat ontaardde in pure goklust op zoek naar snel geldgewin. De speculatieve excessen worden nu gelukkig ingetoomd. De cryptomunten, die onderliggend geen enkele waarde hebben, krijgen klappen. 

Bekijk hier onze video analyse…

Haal inspiratie uit onze inzichten

jan 28

Weet uw controleur hoeveel er op uw rekeningen staat?

Banken moeten voortaan de saldi van de rekeningen van hun klanten meedelen aan het zgn. Centraal Aanspreekpunt (CAP). Weet uw controleur nu dus altijd hoeveel geld u op de bank heeft staan? Wat is het CAP? Dat is een databank bij de Nationale Bank van België (NBB) die informatie centraliseert over bank- en betalingsrekeningen, financiële […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jan 19

Wat betekent Joe Biden voor de belegger?

Dinsdag 19/01/2021: De Tijd: Marktenchat: Wat betekent Joe Biden voor de belegger? Het thema is dus inderdaad Joe Biden, die 20 januari de eed aflegt als 46ste president van de Verenigde Staten. Zijn economische plannen zijn in twee woorden kort samen te vatten: Act Big. We citeren even kandidaat-minister van Financiën Janet Yellen: De president […]
Lees het artikel arrow_right_alt
sep 23

Waarom is gespreid beleggen interessant?

Loont het om op regelmatige basis een (klein) bedrag te sparen? Ons inziens wel. We sommen hieronder enkele voordelen en aandachtspunten van gespreid beleggen op: 1. RegelmaatGespreid beleggen is beleggen op eigen tempo. Je blijft baas over de tijdstippen waarop er wordt belegd: maandelijks, driemaandelijks, jaarlijks, … Een vast tijdstip is niet noodzakelijk maar heeft […]
Lees het artikel arrow_right_alt