Nieuws

Waarom is gespreid beleggen interessant?

sep 23

Loont het om op regelmatige basis een (klein) bedrag te sparen? Ons inziens wel. We sommen hieronder enkele voordelen en aandachtspunten van gespreid beleggen op:

1. Regelmaat
Gespreid beleggen is beleggen op eigen tempo. Je blijft baas over de tijdstippen waarop er wordt belegd: maandelijks, driemaandelijks, jaarlijks, … Een vast tijdstip is niet noodzakelijk maar heeft wel voordelen. 

2. Beleggersrisico inperken
Vastrentende producten brengen op vandaag weinig tot niets meer op. Om toch wat meer oog op mooi rendement te hebben, wordt er vaak gekeken naar aandelen of andere beursgerelateerde producten. De vraag die zich hierbij steeds stelt is: Wat is het ideale moment om in te stappen? Je kan deze keuzestress vermijden. De risico’s om op een slecht moment in te stappen zijn een stuk kleiner door op periodieke wijze te sparen.

3. Gemiddelde koers
Gespreid beleggen betekent immers dat je op verschillende koershoogtes gaat aankopen, waardoor grote beursschommelingen vermeden worden. Het opgebouwd vermogen zal op deze manier automatisch belegd zijn tegen de gemiddelde koerswaarde.

4. Geen emotionele rollercoaster
Laten we immers wel wezen, beleggen op de beurs is niet voor iedereen weggelegd. We laten ons gemakkelijk meeslepen door onze emoties en persberichten die de financiële wereld worden ingestuurd. Als we vast, periodiek een som opzij zetten en gespreid gaan beleggen, dan zetten we deze emotionele rollercoaster (grotendeels) buitenspel.

5. Kapitalisatie effect
De kracht van een procentje meer doorheen de tijd mag niet onderschat worden. Het kapitalisatie effect zorgt er voor dat op iedere opbrengst een nieuwe opbrengst wordt gegenereerd. Indien je beslist om bijvoorbeeld op maandelijkse basis €100 te sparen, dan groeit uw belegging op lange termijn uit tot een mooie som. Hoe langer de looptijd van uw belegging, hoe hoger het eindresultaat.

Jong geleerd is oud gedaan. Vroeg beginnen met regelmatig sparen is dan ook de boodschap.

Haal inspiratie uit onze inzichten

feb 09

Beleggerstips en advies

Succes in beleggen hangt ondermeer af van kennis én vooral discipline. Om de kennis op te krikken bestaan natuurlijk voldoende  manieren zoals boeken, cursussen, lezingen, webinars, … Maar laat ons hieronder misschien starten met enkele eenvoudige basisprincipes te verklaren.  Discipline is natuurlijk een ander paar mouwen, maar misschien heeft u iets aan onderstaande eenvoudige technieken […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jul 12

1982: een economisch somber jaar dat goed op 2022 gelijkt, maar er (gelukkig) ook van verschilt

Het jaar 1982 wordt de laatste weken vaak aangehaald als het over de huidige economische situatie gaat. Het is van dat donkere jaar geleden dat de inflatie nog zo hoog opliep als vandaag. Net als nu werd het leven 40 jaar geleden ook in ijltempo duurder. Tussen 2022 en 1982 zijn inderdaad een aantal duidelijke […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jun 10

Spaarrekening, vastgoed, aandelen of goud? Zo kan je je geld het beste laten renderen nu leven duurder wordt

Hoe kan je spaargeld of andere inkomsten het beste laten renderen? Die vraag dringt zich steeds meer op nu de inflatie de pan uit swingt en het leven almaar duurder wordt. In vergelijking met een jaar geleden is het leven ruim 8 procent duurder geworden. Dat voelen we allemaal als we inkopen gaan doen, aan […]
Lees het artikel arrow_right_alt
Nieuws

Haal inspiratie uit onze inzichten