Nieuws

Waarom is gespreid beleggen interessant?

sep 23

Loont het om op regelmatige basis een (klein) bedrag te sparen? Ons inziens wel. We sommen hieronder enkele voordelen en aandachtspunten van gespreid beleggen op:

1. Regelmaat
Gespreid beleggen is beleggen op eigen tempo. Je blijft baas over de tijdstippen waarop er wordt belegd: maandelijks, driemaandelijks, jaarlijks, … Een vast tijdstip is niet noodzakelijk maar heeft wel voordelen. 

2. Beleggersrisico inperken
Vastrentende producten brengen op vandaag weinig tot niets meer op. Om toch wat meer oog op mooi rendement te hebben, wordt er vaak gekeken naar aandelen of andere beursgerelateerde producten. De vraag die zich hierbij steeds stelt is: Wat is het ideale moment om in te stappen? Je kan deze keuzestress vermijden. De risico’s om op een slecht moment in te stappen zijn een stuk kleiner door op periodieke wijze te sparen.

3. Gemiddelde koers
Gespreid beleggen betekent immers dat je op verschillende koershoogtes gaat aankopen, waardoor grote beursschommelingen vermeden worden. Het opgebouwd vermogen zal op deze manier automatisch belegd zijn tegen de gemiddelde koerswaarde.

4. Geen emotionele rollercoaster
Laten we immers wel wezen, beleggen op de beurs is niet voor iedereen weggelegd. We laten ons gemakkelijk meeslepen door onze emoties en persberichten die de financiële wereld worden ingestuurd. Als we vast, periodiek een som opzij zetten en gespreid gaan beleggen, dan zetten we deze emotionele rollercoaster (grotendeels) buitenspel.

5. Kapitalisatie effect
De kracht van een procentje meer doorheen de tijd mag niet onderschat worden. Het kapitalisatie effect zorgt er voor dat op iedere opbrengst een nieuwe opbrengst wordt gegenereerd. Indien je beslist om bijvoorbeeld op maandelijkse basis €100 te sparen, dan groeit uw belegging op lange termijn uit tot een mooie som. Hoe langer de looptijd van uw belegging, hoe hoger het eindresultaat.

Jong geleerd is oud gedaan. Vroeg beginnen met regelmatig sparen is dan ook de boodschap.

Johan Mondal

Haal inspiratie uit onze inzichten

mrt 11

Doe uw voordeel met het Coronavirus door verstandig te beleggen!

Momenteel verkopen veel beleggers op de beurs hun beleggingen in snel tempo. De koersen van deze aandelen gaan daarom fors lager. Bijvoorbeeld de S&P 500 is dan ook al meer dan 15% gedaald sinds begin 2020. Vorig jaar in 2019 waren deze aandelen nochtans met 31% gestegen. Bij daling van meer dan 10% van een beursindex spreekt […]
Lees het artikel arrow_right_alt
Nieuws

Haal inspiratie uit onze inzichten