Nieuws

Wat brengt 2022 voor de belegger?

dec 10

Vrijdag 10/12/2021: De Tijd: Marktenchat: Wat brengt 2022 voor de belegger?

Het zijn boeiende tijden. Even een beetje afstand nemen en proberen wat meer op langere termijn te kijken …

Sinds eind 2019 is het financieel vermogen van de Amerikanen collectief met 35.000 miljard dollar gestegen dankzij de stimulus die direct en indirect (via de beurzen) de Amerikanen (veel) rijker heeft gemaakt.

 … dit alles om aan te geven dat we niet moeten onderschatten wat een onwaarschijnlijke ‘sponsoring’ van de beursrally het sitmulusbeleid van de centraal bankiers is. Sinds het begin van de pandemie kregen beleggers alleen al van de drie grote centrale banken bijna 10.000 miljard euro toegestopt, via de bulkinkopen van staats- en bedrijfsobligaties met de vriendelijk boodschap het geld elders (aandelenmarkt, crypto, private equity) aan het werk te zetten. Bekijk onderstaande grafiek, de stimulus na de bankencrisis (die toen gigantisch leek) verzinkt in het niets bij de pandemische stimulus …

daarom is een factor die we in 2022 in de gaten moeten houden het moment dat die sponsoring per saldo ophoudt. Omdat centraal bankiers stilaan beseffen dat dat de neveneffecten van de stimulus sitmulus zwaarder wegen dan het nut (zie boeiend interview met ECB-directeur Isabel Schnabel in FT deze week). Morgan Stanley verwacht dat de balansen van de ‘G3’ ergens in de lente/zomer van 2022 zullen stoppen met groeien – er zal dus per saldo geen vers geld meer zijn weg zoeken naar de financiële markten. Dan wordt het trickier, zeker als de inflatie hardnekkiger dan gedacht blijkt (een reëel risico).

Hoe bereid je je als belegger voor op een stijgende rente?

Geen eenvoudige vraag. Dat de rente om de inflatie te counteren gaat verhoogd worden, staat buiten kijf…vraag is alleen wanneer en met hoeveel punten. Is het te vroeg om al over te schakelen van tech naar bedrijven die wel winst maken?

Big Tech is bijvoorbeeld een moeilijk. Enerzijds is dat een sector met typisch grote prijszettingsmacht die dus in een periode met hardnekkig hoge inflatie in principe best gewapend is om de marges te verdedigen. Anderzijds is Big Tech omdat een groot deel van de huidige beurswaarde de verwachte cashflow in de (soms verre) toekomst betreft, meer dan andere sector afhankelijk van de nulrente (een woordje uitleg: Dankzij de nulrente is een dollar winst in 2030 (bijna) evenveel waard als een dollar winst nu. ‘En dus kan een belegger het zich veroorloven geduldig te zijn’, verklaart David Polak van Capital Group de stevige klim van groeiaandelen.) ….

één sector en eigenlijk de enige die zeker baat heeft bij een stijgende rente is ook de meest verguisde: banken. En laat dat er nu net één zijn die in de Europese beursbarometers goed vertegenwoordigd is. Daarmee zijn de structurele issues van Europese banken (rente blijft lage, concurrentie van nieuwe spelers, kosten aan ‘legacy’ kantorennet, zware regelgeving, kleinere thuismarkt dan Amerikaanse giganten etc) zeker niet weg, maar anders is het wel een schaarse sector die nog zeer goedkoop geprijsd staat. Dus niet voor de langetermijnbelegger, wel voor iemand die wat kortere termijn op een stijgende rente hoopt in de spelen ….

 

Men spreekt van ernstige crash in 2022 door inflatie, renteverhoging, et cetera…?

Het eerlijke antwoord is dat niemand het weet. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat beursrally’s zo goed als nooit van ouderdom sterven. Er is meestal een onverwacht event nodig om beleggers van hun wolk te halen: een terreuraanslag, een boekhoudschandaal, een bankroete (zaken)bank, een pandemie. En ik blijf net als in de vorige chats herhalen: van op de zijlijn is er op de beurs nog nooit geld verdiend. Dus alles verkopen en wachten op een crash die er misschien maar over een paar jaar zal aankomen is geen zinvolle strategie. Wat wel buiten kijf staat, is dat beurzen zelden vrolijk blijven stijgen als de Fed écht in verstrakkingsmodus gaat, dat is dus zeker een factor om in de gaten te houden …

… vergeet niet dat de Amerikaanse jobmarkt extreem krap is. Er zijn op dit ogenblik dubbel zo veel vacatures als werklozen in de Verenigde Staten (11 miljoen!), alle macht aan de arbeider dus. En de inflatie blijft maar oplopen. Die combo van extreem krappe jobmarkt én oplopende inflatie is er één die Amerikaanse centraal bankiers moét zorgen maken (vergeet ook niet dat die inflatie op dit ogenblik in de VS ook een zeer heet politiek thema is).

 Hoe zien jullie de allocatie in 2022 naar VSA / Europa / Emerging Markets?

Het advies luidt al een tijdje om prioriteit te geven aan Europa en Emerging Markets, maar toch heeft de S&P500 het dit laatste jaar nog maar eens beter gedaan dan zowel Europa als Emerging Markets. Mogen we hopen op een inhaalbeweging van de groeilanden?

Opkomende markten hebben het meestal moeilijk in een periode waar de Fed het beleid verstrakt, omdat dat gepaard gaat met een hogere rente op de meest liquide belegging ter wereld (de dollar dus). Selectie zijn bvb enkele Oost-Aziatische economieën met sterke fundamentals plus (waarom niet) Rusland met zijn onafhankelijke centrale bank én boomende energiesector. Europa presteert al 13 jaar slechter dan Wall Street … en waarom zou het in 2022 anders zijn? Maar bij dat laatste wil ik benadrukken dat je je niet moet blindstaren op de beursbarometers. Europa telt veel kampioenen, maar die bevinden zich meestal in nichesectoren die dus niet doorslaggevend zijn.

…opletten met grondstoffen. Dat is een vlag die heel véél ladingen dekt. Bij de zachte grondstoffen bijvoorbeeld heb je de boomende koffieprijs, terwijl de cacaoprijs daalt. Bij beide boomt de vraag, maar terwijl bij koffie het aanbod hapert lijkt er bij cacao door een uitstekende regenseizoen in West-Afrika een overvloedig aanbod te zijn. Kortom: bij grondstoffen moet je van vele markten thuis zijn, wat het natuurlijk ook zo’n boeiende sector maakt!

…  ook vastgoedaandelen zijn een vlag die vele ladingen dekt. Je hebt logistiek vastgoed, dat dankzij e-commerce en nearshoring tijdens de pandemie nog een turbo kreeg opgezet maar intussen wel zeer stevig noteert. Dat is een heel andere sector dan kantoorvastgoed dat in plaats van een premie tegen een forse korting op de onderliggende netto-actiefwaarde noteert. En vergeet niet dat alle vastgoedaandelen potentieel kwetsbaar zijn voor een rentestijging, omdat ze het als ‘bijna-obligaties’ potentieel ook moeilijker kunnen hebben als ’the real thing’ weer een béétje rendement begint op te leveren.

Kurt Vansteeland

Bron:https://www.tijd.be/markten-live/live-chat/marktenchat-wat-brengt-2022-voor-de-belegger/10352465.html

Haal inspiratie uit onze inzichten

feb 09

Beleggerstips en advies

Succes in beleggen hangt ondermeer af van kennis én vooral discipline. Om de kennis op te krikken bestaan natuurlijk voldoende  manieren zoals boeken, cursussen, lezingen, webinars, … Maar laat ons hieronder misschien starten met enkele eenvoudige basisprincipes te verklaren.  Discipline is natuurlijk een ander paar mouwen, maar misschien heeft u iets aan onderstaande eenvoudige technieken […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jul 12

1982: een economisch somber jaar dat goed op 2022 gelijkt, maar er (gelukkig) ook van verschilt

Het jaar 1982 wordt de laatste weken vaak aangehaald als het over de huidige economische situatie gaat. Het is van dat donkere jaar geleden dat de inflatie nog zo hoog opliep als vandaag. Net als nu werd het leven 40 jaar geleden ook in ijltempo duurder. Tussen 2022 en 1982 zijn inderdaad een aantal duidelijke […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jun 10

Spaarrekening, vastgoed, aandelen of goud? Zo kan je je geld het beste laten renderen nu leven duurder wordt

Hoe kan je spaargeld of andere inkomsten het beste laten renderen? Die vraag dringt zich steeds meer op nu de inflatie de pan uit swingt en het leven almaar duurder wordt. In vergelijking met een jaar geleden is het leven ruim 8 procent duurder geworden. Dat voelen we allemaal als we inkopen gaan doen, aan […]
Lees het artikel arrow_right_alt