Nieuws

Weet uw controleur hoeveel er op uw rekeningen staat?

jan 28

Banken moeten voortaan de saldi van de rekeningen van hun klanten meedelen aan het zgn. Centraal Aanspreekpunt (CAP). Weet uw controleur nu dus altijd hoeveel geld u op de bank heeft staan?

Wat is het CAP? Dat is een databank bij de Nationale Bank van België (NBB) die informatie centraliseert over bank- en betalingsrekeningen, financiële contracten, zoals leningen en leasingcontracten, en beleggingsverzekeringen. Die informatie wordt aan het CAP bezorgd door de banken, beursvennootschappen, verzekeringsmaatschappijen, enz.

Let op! Buitenlandse bankrekeningen moet u zelf melden aan het CAP.

Welke informatie? Het gaat om de identiteit van de rekeninghouders, volmachthouders en verzekeringnemers. Verder moeten aan het CAP belangrijke gebeurtenissen gemeld worden zoals de opening of afsluiting van een rekening, of de toekenning of intrekking van een volmacht. Sinds 31 december 2020 komt er iets bij, nl. de periodieke saldi van bank- en betaalrekeningen en het geglobaliseerde bedrag van financiële contracten.

Tip. Er moet nog bij KB vastgelegd worden wat de periodiciteit van de saldi is en onder welk bedrag de saldi niet meegedeeld moeten worden.

Wanneer heeft de fiscus inzagerecht? Aan de regels daarvoor verandert niets. De fiscus mag het CAP slechts raadplegen als hij aanwijzingen van belastingontduiking heeft, u wil taxeren op een zgn. indiciair tekort of wanneer er een verzoek tot bijstand komt van een buitenlandse staat. In de eerste twee gevallen moet hij de informatie bovendien eerst aan u vragen, en enkel als u niet of niet afdoende antwoordt, kan de fiscus om inzage in het CAP verzoeken.

Let op! De verplichting om eerst de informatie aan u te vragen geldt wel niet voor de ambtenaren van de Btw en van de Invordering.

Tip. De inzage is maar mogelijk met machtiging van een ambtenaar die ten minste de graad van adviseur-generaal heeft. Uw controleur kan dus niet zomaar op eigen houtje om het even wanneer kijken hoeveel er op uw rekeningen staat.

Banken en verzekeringsmaatschappijen moeten sinds 31 december 2020 de saldi van rekeningen, financiële contracten en beleggingsverzekeringen melden aan het CAP. De inzage blijft wel aan voorwaarden onderworpen. Uw controleur kan niet om het even wanneer zelf de saldi checken.

 

Bron: Dit advies komt uit:
Tips & Advies Belastingtips voor eenmanszaken

Haal inspiratie uit onze inzichten

dec 10

Wat brengt 2022 voor de belegger?

Vrijdag 10/12/2021: De Tijd: Marktenchat: Wat brengt 2022 voor de belegger? Het zijn boeiende tijden. Even een beetje afstand nemen en proberen wat meer op langere termijn te kijken … Sinds eind 2019 is het financieel vermogen van de Amerikanen collectief met 35.000 miljard dollar gestegen dankzij de stimulus die direct en indirect (via de […]
Lees het artikel arrow_right_alt
nov 22

Rente blijft laag, aandelen meer dan ooit een must

Ondanks de hoge waarderingen kunnen beleggers niet om aandelen heen, al blijft de hoge inflatie een vraagteken. Dat is zowat de voornaamste conclusie van het hoofdeconomendebat op Finance Avenue. Voor een bomvolle en gemaskerde zaal wisselden de hoofdeconomen Koen De Leus (BNP Paribas Fortis), Hans Dewachter (KBC) en Hans Bevers (Degroof Petercam) van gedachten over […]
Lees het artikel arrow_right_alt
okt 01

Elke maand verliest u geld door de nasleep van Covid…

Nu de wereld na de Covid-pandemie stilaan opnieuw op toerental komt, verliest u alle maanden koopkracht zonder u het wellicht beseft…  Hoe? Simpel: door de leveringsproblemen en schaarste stijgen de prijzen van vele goederen en diensten. Denk maar aan de bouwprijzen, de winkelprijzen en de horecaprijzen…  In deze tijden van ultra lage rentevoeten op spaarrekeningen, […]
Lees het artikel arrow_right_alt