Wat is het CAP? Dat is een databank bij de Nationale Bank van België (NBB) die informatie centraliseert over bank- en betalingsrekeningen, financiële contracten, zoals leningen en leasingcontracten, en beleggingsverzekeringen. Die informatie wordt aan het CAP bezorgd door de banken, beursvennootschappen, verzekeringsmaatschappijen, enz.
Let op! Buitenlandse bankrekeningen moet u zelf melden aan het CAP.
Welke informatie? Het gaat om de identiteit van de rekeninghouders, volmachthouders en verzekeringnemers. Verder moeten aan het CAP belangrijke gebeurtenissen gemeld worden zoals de opening of afsluiting van een rekening, of de toekenning of intrekking van een volmacht. Sinds 31 december 2020 komt er iets bij, nl. de periodieke saldi van bank- en betaalrekeningen en het geglobaliseerde bedrag van financiële contracten.
Tip. Er moet nog bij KB vastgelegd worden wat de periodiciteit van de saldi is en onder welk bedrag de saldi niet meegedeeld moeten worden.
Wanneer heeft de fiscus inzagerecht? Aan de regels daarvoor verandert niets. De fiscus mag het CAP slechts raadplegen als hij aanwijzingen van belastingontduiking heeft, u wil taxeren op een zgn. indiciair tekort of wanneer er een verzoek tot bijstand komt van een buitenlandse staat. In de eerste twee gevallen moet hij de informatie bovendien eerst aan u vragen, en enkel als u niet of niet afdoende antwoordt, kan de fiscus om inzage in het CAP verzoeken.
Let op! De verplichting om eerst de informatie aan u te vragen geldt wel niet voor de ambtenaren van de Btw en van de Invordering.
Tip. De inzage is maar mogelijk met machtiging van een ambtenaar die ten minste de graad van adviseur-generaal heeft. Uw controleur kan dus niet zomaar op eigen houtje om het even wanneer kijken hoeveel er op uw rekeningen staat.
|