Nieuws

Weet uw controleur hoeveel er op uw rekeningen staat?

jan 28

Banken moeten voortaan de saldi van de rekeningen van hun klanten meedelen aan het zgn. Centraal Aanspreekpunt (CAP). Weet uw controleur nu dus altijd hoeveel geld u op de bank heeft staan?

Wat is het CAP? Dat is een databank bij de Nationale Bank van België (NBB) die informatie centraliseert over bank- en betalingsrekeningen, financiële contracten, zoals leningen en leasingcontracten, en beleggingsverzekeringen. Die informatie wordt aan het CAP bezorgd door de banken, beursvennootschappen, verzekeringsmaatschappijen, enz.

Let op! Buitenlandse bankrekeningen moet u zelf melden aan het CAP.

Welke informatie? Het gaat om de identiteit van de rekeninghouders, volmachthouders en verzekeringnemers. Verder moeten aan het CAP belangrijke gebeurtenissen gemeld worden zoals de opening of afsluiting van een rekening, of de toekenning of intrekking van een volmacht. Sinds 31 december 2020 komt er iets bij, nl. de periodieke saldi van bank- en betaalrekeningen en het geglobaliseerde bedrag van financiële contracten.

Tip. Er moet nog bij KB vastgelegd worden wat de periodiciteit van de saldi is en onder welk bedrag de saldi niet meegedeeld moeten worden.

Wanneer heeft de fiscus inzagerecht? Aan de regels daarvoor verandert niets. De fiscus mag het CAP slechts raadplegen als hij aanwijzingen van belastingontduiking heeft, u wil taxeren op een zgn. indiciair tekort of wanneer er een verzoek tot bijstand komt van een buitenlandse staat. In de eerste twee gevallen moet hij de informatie bovendien eerst aan u vragen, en enkel als u niet of niet afdoende antwoordt, kan de fiscus om inzage in het CAP verzoeken.

Let op! De verplichting om eerst de informatie aan u te vragen geldt wel niet voor de ambtenaren van de Btw en van de Invordering.

Tip. De inzage is maar mogelijk met machtiging van een ambtenaar die ten minste de graad van adviseur-generaal heeft. Uw controleur kan dus niet zomaar op eigen houtje om het even wanneer kijken hoeveel er op uw rekeningen staat.

Banken en verzekeringsmaatschappijen moeten sinds 31 december 2020 de saldi van rekeningen, financiële contracten en beleggingsverzekeringen melden aan het CAP. De inzage blijft wel aan voorwaarden onderworpen. Uw controleur kan niet om het even wanneer zelf de saldi checken.

 

Bron: Dit advies komt uit:
Tips & Advies Belastingtips voor eenmanszaken

Haal inspiratie uit onze inzichten

feb 09

Beleggerstips en advies

Succes in beleggen hangt ondermeer af van kennis én vooral discipline. Om de kennis op te krikken bestaan natuurlijk voldoende  manieren zoals boeken, cursussen, lezingen, webinars, … Maar laat ons hieronder misschien starten met enkele eenvoudige basisprincipes te verklaren.  Discipline is natuurlijk een ander paar mouwen, maar misschien heeft u iets aan onderstaande eenvoudige technieken […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jul 12

1982: een economisch somber jaar dat goed op 2022 gelijkt, maar er (gelukkig) ook van verschilt

Het jaar 1982 wordt de laatste weken vaak aangehaald als het over de huidige economische situatie gaat. Het is van dat donkere jaar geleden dat de inflatie nog zo hoog opliep als vandaag. Net als nu werd het leven 40 jaar geleden ook in ijltempo duurder. Tussen 2022 en 1982 zijn inderdaad een aantal duidelijke […]
Lees het artikel arrow_right_alt
jun 10

Spaarrekening, vastgoed, aandelen of goud? Zo kan je je geld het beste laten renderen nu leven duurder wordt

Hoe kan je spaargeld of andere inkomsten het beste laten renderen? Die vraag dringt zich steeds meer op nu de inflatie de pan uit swingt en het leven almaar duurder wordt. In vergelijking met een jaar geleden is het leven ruim 8 procent duurder geworden. Dat voelen we allemaal als we inkopen gaan doen, aan […]
Lees het artikel arrow_right_alt