BELEGGINGSTIPS EN ADVIES

Kent u het verschil tussen beleggen en speculeren?

Veel mensen denken dat beleggen hetzelfde is als speculeren of gokken, maar dit is helemaal niet correct.

Wat is beleggen?
Beleggen is het investeren van geld voor een bepaalde tijd om hier uiteindelijk in de toekomst financieel voordeel mee te behalen. Je baseert jou hier best voor op betrouwbare informatie die reeds voldoende lang gekend en controleerbaar is. Hierbij moet men tevens een voldoende lange termijn van minimaal enkele jaren voor ogen houden.

Wat is speculeren?
Speculeren lijkt een beetje op gokken. Je probeert winst te maken door in te spelen op prijsstijgingen of prijsdalingen. Je baseert jou hierbij op nieuwsberichten of informatie die mogelijks een invloed kunnen hebben op de marktprijs…en speelt daar snel op in en je verdient hier hopelijk geld mee. Maar da’s allerminst zeker en hangt meestal af van toevalligheden.

Het belangrijkste verschil beleggen speculeren
Het belangrijkste verschil tussen beleggen en speculeren, ligt dus enerzijds in de kwaliteit van de informatie maar vooral in de tijdshorizon. Speculeren is op korte termijn terwijl beleggen op middellange of lange termijn mikt.

Ben ik een belegger of een speculant?
Wil je snel geld verdienen en ben je niet bang voor een gokje? Of wens je een strategie gebruiken om het beleggen van jouw geld succesvol te maken?

Met beiden is in principe niets verkeerd als men zich maar goed bewust is waar jij je nu eigenlijk mee bezig houdt.