Nieuws

Wat bij stormschade?

feb 19

Wat bij stormschade?

Maak zo veel mogelijk foto’s van de schade en bewaar de beschadigde goederen mocht een expertise nodig zijn. Zoek alvast bewijsstukken op, zoals facturen, van die beschadigde goederen. Dat kan helpen om de waarde of restwaarde te bepalen en de afhandeling van je dossier te versnellen.

Stuur ons zo snel mogelijk de aangifte van het schadegeval en de foto’s van de schade. Je moet ook proberen om verdere schade te voorkomen. Blijf wel altijd voorzichtig! Raak bijvoorbeeld kabels of leidingen die op de grond zijn gevallen niet aan, ze kunnen nog onder spanning staan. Kruip ook niet zelf op je dak, maar laat dakwerkers of brandweer langskomen om ergere schade te voorkomen. Laat ook takken knippen en bomen omhakken die dreigen te vallen. De kosten die je maakt om ergere schade te voorkomen, zijn eveneens gedekt door de brandverzekering.

 

Wat met schade aan je auto?

Stormschade aan jouw eigen auto’s valt niet onder de brandverzekering, en wordt ook niet standaard gedekt door de verplichte autoverzekering. Stormschade wordt wel gedekt door een (mini-)omniumverzekering.

Als je bijvoorbeeld door een felle rukwind uitwijkt en tegen een andere auto botst, dan wordt de schade aan de tegenpartij wel vergoed door de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

Wanneer er een tegenpartij betrokken is, kan je deze soms via je autoverzekering aansprakelijk stellen voor de stormschade aan je wagen. Bijvoorbeeld: een boom op de parking van je werkgever die op je auto valt. Of een verdwaald reclamepaneel dat je voorruit verbrijzelt. Vervolgens onderzoeken en bepalen de verzekeraars van beide partijen samen de aansprakelijkheid. Bij schade door storm hangt dit eens te meer af van geval tot geval. Er kan namelijk sprake zijn van overmacht, zeker wanneer de weersomstandigheden extremer waren. Als de tegenpartij vervolgens effectief aansprakelijk gesteld wordt, krijg je de herstelkosten van de stormschade terugbetaald via je BA-autoverzekering.

Bij een discussie over de aansprakelijkheid bij stormschade is het handig dat je een rechtsbijstandverzekering kan inschakelen. Je krijgt dan zorgen administratieve en juridische hulp van specialisten. De eventuele kosten voor advocaten en deurwaarders worden voor jou betaald. Denk er wel aan: rechtsbijstand zit niet standaard bij elke autoverzekering. Zelfs niet als je een omnium hebt. Kijk ook hiervoor je polis goed na of vraag ons om advies.

 

Wat met stormschade als ik een huis of appartement huur?

Als je een woning huurt of verhuurt, dan moet je in Vlaanderen (en Wallonië) verplicht een brandverzekering afsluiten. Bij stormschade aan de woning is het de brandverzekering van de verhuurder die de schade vergoedt.

Als huurder ben je wel verplicht om de verhuurder op de hoogte te brengen van de schade. De huurder moet ook zo veel mogelijk de schade voorkomen en beperken.

 

Wat te doen in nood?

Brengt de storm je in een (levens)gevaarlijke situatie, bel dan het noodnummer 112. Heb je hulp nodig van de brandweer, omdat je dak bijvoorbeeld beschadigd is geraakt, dan kan je bellen naar het speciale nood nummer 1722. Je kan ook terecht op de website 1722.be. Op die manier beland je niet in een mogelijke wachtrij en belandt je oproep automatisch in het computersysteem. Die wordt dan ook meteen doorgestuurd naar de juiste brandweercentrale.

Haal inspiratie uit onze inzichten

mrt 11

Dure tijden aan de pomp: met deze tips kan je besparen op autobrandstof

Wanneer je vandaag gaat tanken, voel je het meer dan ooit in je portefeuille. Op zich kan je daar momenteel zelf weinig aan veranderen, maar je rijstijl en verplaatsingsgedrag kunnen wel verschil maken, zo vertellen Maarten Matienko van VAB en Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool. We lijsten hun tips even op. Als individu […]
Lees het artikel arrow_right_alt
okt 08

Ook tijdens de coronacrisis staat Optisur voor u klaar: onze aanpak vanaf 07/10/2020

Omwille van de heropflakkering van CoVid19 werken we vanaf 7/10/2020 opnieuw zoveel mogelijk van thuis uit. Daardoor kan u terecht in ons kantoor maar wel enkel op afspraak of we komen indien mogelijk bij u thuis langs.
Lees het artikel arrow_right_alt
jun 29

Digitale handtekening: Wat zijn de voordelen?

Vaak gaat het zetten van de handtekening nog met pen en papier. Het uitprinten en handmatig ondertekenen van documenten, zoals bijvoorbeeld contracten, neemt veel tijd in beslag. Steeds meer bedrijven kiezen er daarom voor om hun contracten digitaal te ondertekenen met een digitale handtekening. Ook Optisur maakt de stap naar efficiëntie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Lees het artikel arrow_right_alt